Renoveren is tijdrovend, kostelijk en vaak heel complex. Ook architecten beseffen dit maar al te goed. Met volgende tips van vijf architecten – experten in verbouwingen – ga je niet onvoorbereid aan het renoveren slaan.
1. Raadpleeg tijdig een expert
Als je een bod wil doen op een woning, is het nooit slecht om vooraf eens langs te gaan met een architect. Dat vindt ook Els Baeyens van Kant-Architecten: “Hij/zij kan jou wijzen op mogelijke problemen en een inschatting geven van de kostprijs van de renovatie of herstellingen.” Baeyens stelt zelfs vaak vast dat klanten hen te laat contacteren, pas nadat zij al enkele kleine ‘dringende’ verbouwingswerken hebben gedaan. “Spijtig genoeg hebben ze bij die kleine werken vaak niet naar het totaalplaatje gekeken en blijkt achteraf dat er verloren kosten gemaakt zijn of dat de reeds vernieuwde zones het ontwerp/plan niet ten goede komen.”
Die mening wordt ook gedeeld door haar concullega’s. “De architect zal ter plaatse de situatie al goed kunnen inschatten”, stelt Andy Gijbels van NANO architecten. “Hij weet waar de struikelpunten bij een verbouwings- en renovatiewerken kunnen liggen: beperkte plafond- en raamhoogtes vereisen kostelijke ingrepen wanneer je deze wilt verhogen, een betonnen vloerplaat moet mogelijk eerst verwijderd worden of technieken zijn mogelijk aan vervanging toe.”
“Kortom”, zegt Els Van Reeth van Plek ° interieur-en architectenbureau. “Neem een renovatie-architect onder de arm. Hij kan vooraf mogelijke latere problemen zien en oplossen. Hij ziet jouw woning ook eens van een ander perspectief en reikt misschien nog meer opportuniteiten aan. En inderdaad: een architect vergt een budget. Maar het spaart je minstens 2x zoveel uit.”
2. Stippel het bouwprogramma uit
Indien er in fases verbouwd of gerenoveerd zal worden is het altijd verstandig om een bepaald doel/masterplan voor ogen te hebben. Gijbels: “Als je weet waar je uiteindelijk naar toe wilt met de verbouwing kunnen overbodige kosten en ingrepen vermeden worden.”
Eerst en vooral moet de staat van het gebouw bekeken worden. Kijk of het programma compatibel is met het gebouw en of het sop de kolen wel waard is. Een investering kan soms gewoon zo danig groot zijn dat het onzinnig is het ook daadwerkelijk uit te voeren.“Zo kan het beter (goedkoper) zijn een deel te slopen en terug her op te bouwen dan het te renoveren. Over bouwtechnische of –fysische problemen, of rond vocht of stabiliteit mag overigens niet getwijfeld worden”, aldus Wouter Peeters van Huisnummer 66.
En of je woning verbouwen en er tegelijk in wonen een goed idee is, moet je ook nog uitmaken. “Weet als je in stappen werkt dat je dan enerzijds wel kan blijven wonen, maar dat de kost om de werken daardoor ook soms wat hoger uitvalt”, geeft Isabelle Vandorpe van 2 voor A mee.
3. Bepaal je budget
Naast een goed plan, laat je best ook een gedetailleerde raming opmaken. Baeyens kaart vooral voorzichtigheid aan: “Als blijkt dat de voorziene werken niet binnen je budget passen, kan je gaan kijken waar er nog kan bespaard worden door zaken te faseren, zelf werken uit te voeren, het plan aan te passen, …. Beter vooraf je droomhuis bijschaven, dan tijdens de werken moeten vaststellen dat het geld op is.”
“Renoveren kost vaak meer dan nieuwbouw en komt erbij dat niet alles voorzien kan worden”, stelt Peeters. “Voorzie een budget voor dergelijke onvoorziene zaken, 10 tot 15% extra budget is in deze een must”, calculeren Peeters en Gijbels. Die laatste gaat vooral in op de offerte-aanvragen. “Een correcte vergelijking van de offertes van de aannemers is essentieel. Offertes dienen altijd volledig te zijn zodat eventuele meerprijzen tijdens de werken uitgesloten kunnen worden. Een architect kan helpen bij het opmaken van deze vergelijking.”
4. Leg een focus
Een renovatie anno 2018 doe je met focus op de duurzaamheid van je woning. Probeer in alle keuzes een goed evenwicht te vinden tussen praktisch versus esthetisch, functioneel versus design, ontwerp versus bouwtechnieken en gevoel versus verstand.
Gijbels: “Denk zeker na over hoe je van de renovatie een energiezuinige renovatie kan maken. De overheid geeft op dit moment nog heel wat subsidies voor renovaties en verbouwingen. Wanneer bepaalde keuzes tijdig in het bouwproces gemaakt worden zijn dit ook altijd zeer bewuste keuzes, bijvoorbeeld: investeren in een warmtepomp of liever een beter afgewerkte keuken.”
Tot slot betekent verbouwen ook compromissen sluiten bij Andy Gijbels. “Dragende muren wegnemen zullen zorgen voor een toenemende bouwkost. De uitdaging bestaat erin met de bestaande situatie en zo min mogelijk overbodig breekwerk het gewenste resultaat te bekomen. Wanneer dit lukt kan je pas spreken over een slimme renovatie.”
5. Houd vol
Het belangrijkste en moeilijkste aspect is wel: houd de renovatie vol. In een maand tijd is de klus niet geklaard. Enkele tips van Artchitect Peter Rutten:
- Ga ervan uit dat niet alles vlotjes verlopen zal
- Ruim de werf geregeld op zodat je overzicht behoudt
- Trek op tijd aan de alarmbel als je relatie eronder lijdt, het blijft uiteindelijk maar wat bakstenen op een hoopje
- Maak veel foto’s tijdens de verbouwing, leuk om terug te kijken als je het even niet meer ziet zitten
Er zijn verschillende zaken die een rol spelen om een renovatie tot een goed eindresultaat te brengen het esthetische, het praktische, het energetische, budgettaire… Begin er niet halsoverkop aan en laat je zelfs van voor het begin – dus voor de aankoop door een expert bijstaan.
Bron: Zimmo.be