Nieuws

Ventilatie

Een goede ventilatie in de badkamer is essentieel. Het voorkomt condensatie, schimmel en verfafzetting. In geval van twijfel is het beter om een deskundige te raadplegen alvorens voor een van de beschikbare ventilatiesystemen te kiezen (raam, mechanische afzuiging, statische ventilatie door middel van natuurlijke tocht…). De verschijning van zwarte vlekken op badkamerwanden en/of -voegen is vaak een teken van slechte ventilatie.

Verwarming

Als je overweegt om een radiator te installeren in je (toekomstige) badkamer, kan het nodig zijn om de centrale verwarming aan te passen en te kiezen voor een krachtigere ketel. Je kan ook een elektrische handdoekverwarmer plaatsen, die zal immers ook als radiator fungeren. Kies in zo’n geval een apparaat dat voldoet aan de geldende elektrische beveiligingsnormen.

Leidingen

Als je de bestaande leidingen behoudt, ga dan zeker na of ze in goede staat zijn (geen zichtbare lekkages) en geschikt voor de afvoer van een douche of bad (een diameter van minstens 40 mm).

Watertoevoer

Hier is het noodzakelijk dat er voldoende druk is. Er is niets lastiger dan een douche die een te bescheiden waterstroom aflevert…

Muren en wanden

De wanden en scheidingswanden moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van de verschillende badkameritems (meubilair, douchebak en cabine, warmwatertank, bidet, WC enz.) te kunnen dragen.

Muurbedekking

De muurbedekking van de badkamer is van belang om binnendringend vocht tegen te gaan. Goed onderhoud is een must. Bij tegels, en dan vooral in de buurt van een wastafel of badkuip, zijn de gevoeligste plekken de voegen ertussen. Vergeet alleszins niet om je muren met een waterdicht product te behandelen alvorens je de tegels plaatst.

Siliconen

Alle hoeken en voegen die onderhevig zijn aan waterinfiltratie, moeten in uitstekende staat blijven. De siliconen mogen met andere woorden niet loskomen of beschadigd raken. Idealiter zijn ze schimmeldodend.

Vloer

De vloer van de ruimte sterk genoeg zijn om zware lasten te dragen, zoals een bad gevuld met water (tussen 150 en 200 kg). Bovendien moet de coating waterdicht zijn. Een blootgestelde vloer of een parketvloer moet worden behandeld met een verglazingsproduct.

Neem contact op met Sani-Plan voor een vrijblijvende offerte – PLAN in vertrouwen!

 

Bron: https://immo.vlan.be/nl/advies/bouwen/29246/badkamer-plaatsen-8-belangrijke-aandachtspunten?utm_source=dbimmovlan&utm_medium=email&utm_campaign=20191019_immovlanweekly_nl&utm_content=article_3